Божићна Посланица ⁜ 2020

А када се наврши вријеме, посла Бог Сина Својега Јединородног, који је рођен од жене,  и покорен  закону, да искупи све оне који су под законом, да примимо посинаштво. (Гал. 4: 4-5).

Према неизреченом Свом и несхватљивом промислу и љубави Предвјечни Син Божји сишао је с небеса и ради нашег спасења оваплотио се из утробе Пречисте Дјеве. Не престајући бити савршен Бог, постао је савршен човјек.
Овај догађај, Рођење Христово, годишње слави скоро читав свијет, чак и нехришћански. За већину то се укључује само у тјелесну и комерцијалну баханалију која се слави гозбама и окупљањима са преједањем и препијањем и размјеном поклона гдје централно мјесто заузима Дједа Мраз, а не Богомладенац. Ако би се наше празновање свело на то, чак и њега бисмо ове године изгубили због бијешњења епидемије.

Али ми, као хришћани, треба да знамо од апостола Павла да нас ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни силе, ни садашњост, ни будућност, ни висина, нити дубина, нити било која друга твар може раздвојити од љубави Божије у Христу Исусу, Господу нашем (Рим. 8: 38-39). Да, пандемија нас је од много чега одвојила, али нас није могла одвојити од Христа и неће моћи.

Одузела нам је породицу и пријатеље. У Латинској Америци, због ње, православни хришћани, а посебно наша сабраћа Срби, остали су без духовне бриге и земаљског старатељства нашег апостола, свјетилника и и духовног светионика, вољеног митрополита Амфилохија, али су зато добили небеског покровитеља и заступника. Рођен је на Божић, и читав свој живот проживио је по Христовом јеванђељу, духовно боравећи у витлејемској тајни, његово срце заиста је било витлејемско поље, гдје су анђели Божји проповиједали спасење рода људског; постало је витлејемски вертеп гдје се рађа Син Божји и гдје му се може поклонити; постало је Божје пребивалиште, где је непрестано боравио и дјеловао рођени Христос. Његова дјела су о томе свједочила и сијала као витлејемска звијезда водећи све као мудраце рођеном Сину Божјем.

Новорођени Богомладенац призива и све нас такође да учествујемо у тој великој тајни и пребивамо у Њему у овом животу како бисмо у вјечности добили спасење на које је сада  дошао да нас позове.

Народе Божији, Христос се роди!
 

Јован, епископ каракаски и јужноамерички,
Божић, 2020. г.

Превела Марија Живковић

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *